Wilfred Genee is gestopt bij Radio Veronica. Op donderdagochtend nam hij afscheid van de ochtendshow en sidekicks Rick Romijn en Niels van Baarlen. Genee stopt omdat hij dagelijks een talkshow op televisie gaat maken. Volgens de presentator is dat niet te combineren met zijn radiowerk.
“Het heeft gewerkt volgens mij”, vertelt Genee in zijn laatste uitzending. Hij vertelt: “Toen ik werd gevraagd moest ik eerst een beetje lachen. Ik zag mezelf niet echt op de radio. En in het begin lagen wij elkaar ook niet zo. Maar het heeft uiteindelijk uitgepakt zoals ik had gehoopt.
Genee sloot zijn laatste uitzending af met zijn lijflied van André Hazes: ‘Ik leef mijn eigen leven’. De ochtendshow was sinds 2019 te horen op Radio Veronica, nadat Giel Beelen in de ochtend bij het station vertrok. Wilfred Genee blijft wel te horen bij BNR Nieuwsradio met ‘The Friday Move’.
NPO Radio 1 krijgt een nieuwe zenderstem. Al dertig jaar is Hans Hogendoorn de bekende stem van de nieuws- en actualiteitenzender. Officieel is Hogendoorn al veertien jaar met pensioen, maar bleef toch te horen als zenderstem op NPO Radio 1.
Hogendoorn werd een icoon met zijn donkerbruine stem, met de tekst: “Met Het Oog Op Morgen: Buiten is het … graden, binnen zit …” Zijn stem maakt nu plaats voor twee nieuwe zenderstemmen: Sander Guis en Wendy Duivenvoorde.
Hans Hogendoorn neemt niet helemaal afscheid van NPO Radio 1. Zo blijft hij de stem van het avondprogamma ‘Met Het Oog Op Morgen’.
Lokale omroepen worden voortaan gefinancierd door het Rijk. Nu is nog de gemeente verantwoordelijk voor de financiering van lokale publieke omroepen in Nederland. Met het nieuwe kabinet in zicht, neemt de overheid weer besluiten over de subsidies voor lokale radio-, tv- en internetzenders. In het nieuwe regeerakkoord staat dat het nieuwe kabinet extra geld wil uittrekken voor de lokale omroepen.
Het nieuwe kabinet Rutte IV wil structureel dertig miljoen euro extra investeren in de Nederlandse media. Dat geld gaat niet alleen naar lokale omroepen, maar ook naar landelijke zenders. Er is bij lokale omroepen al jaren onvrede over het verkrijgen van subsidies van gemeenten. De omroep heeft wettelijk gezien recht op een bepaald bedrag per huishouden, maar ontvangt dit in de praktijk vaak niet.
Volgens het nieuwe kabinet zorgt de overheveling naar het Rijk ervoor dat de onafhankelijkheid van de pers op lokaal niveau beter wordt gewaarborgd. Het kabinet hoopt dat lokale omroepen dan kritischer durven te berichten over hun eigen gemeente.
Radiostations draaien minder muziek van Marco Borsato. Een vrouw deed aangifte tegen de zanger wegens ‘onzedelijke betastingen’. Daarop besloten de radiozenders dat het niet passend is om muziek van de zanger te promoten. Zo draait 100% NL naar aanleiding van het nieuws minder van zijn muziek. Een woordvoerder zegt tegen het ANP ‘het sentiment wat leeft rondom deze zaak’ te volgen.
Qmusic heeft alle muziek van Borsato geschrapt: “Op dit moment staat zijn muziek niet op de playlist. We houden de ontwikkelingen”, laat een woordvoerder weten aan het ANP. De NPO zegt tegen het persbureau Borsato niet globaal te boycotten, maar dat de afzonderlijke omroepen zelf moeten bepalen of ze nog muziek van Marco Borsato willen laten horen.
Talpa Network draait nog wel gewoon muziek van de bekende zanger. Het mediabedrijf zegt eerst de uitkomsten van het onderzoek dat naar de zanger loopt af te wachten. Onder Talpa Network vallen onder meer de zenders Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica.