Giel Beelen wint de Marconi Oeuvre Award. Dat is een prijs voor radiomakers die zichzelf verdienstelijk hebben gemaakt voor de industrie. Op NPO Radio 2 werd Giel live in zijn avondshow verrast door zijn goede vriend Gerard Ekdom. De jury van de Marconi Award noemt Giel ‘een monstertalent dat keer op keer boven zichzelf uitstijgt.’
Voor Giel is de Marconi Award niet nieuw: hij won er eerder al 4 voor beste presentator. Volgens de organisatoren van de award maakt het niet uit welk tijdslot Giel voor zijn rekening neemt: ‘op ieder tijdstip weet hij zichzelf te bewijzen’. Dat Giel nu de award krijgt is niet geheel toevallig: het is een mooi moment om zijn radiocarrière (tijdelijk) af te sluiten. Hij gaat namelijk een wereldreis maken.
De presentator was zo’n 25 jaar te horen op de radio. Giel verwierf landelijke bekendheid met zijn ochtendshow op 3FM. Daarna was hij nog te horen bij onder meer Radio Veronica en nu NPO Radio 2. Hij is een van de geestelijk vaders van het ‘Glazen Huis’ en heeft een wereldrecord radiomaken op zijn naam staan. De Marconi Awards zelf zullen op 26 januari worden uitgereikt tijdens de RadioRing.
KINK heeft de rechtszaak over de veiling van de FM-frequenties gewonnen. Dat houdt in dat de overheid nu een veiling moet organiseren om alle landelijke FM-frequenties aan te bieden. De overheid wilde dat eerder niet, omdat landelijke stations onevenredig hard zouden zijn geraakt door het verlies aan reclame-inkomsten door de coronapandemie.
Volgens KINK klopt daar niets van en hebben de landelijke stations genoeg winst gemaakt in 2022 om te overleven. De zender hoopt zelf een plekje te kunnen bemachtigen op een landelijk FM-kavel. En daarmee is het vrijwel zeker dat Talpa ook minstens één radiozender moet afstoten.
Jan Hoogesteijn van KINK is erg tevreden met de uitspraak, zegt hij tegen Radiofreak: “De noodverlenging van drie jaar was een ongekende en niet te verdedigen afscherming van de radiomarkt. KINK kijkt uit naar de herverdeling van de FM-frequenties in 2023.” Dat KINK de rechtszaak heeft gewonnen betekent niet dat het vrijwel zeker op FM te horen zal zijn: net als elke andere commerciële partij met genoeg geld en een goed plan kan de zender zich inschrijven voor de veiling. De procedure voor de veiling is inmiddels gestart. Op 1 september 2023 weten we welke zenders er landelijk te horen zullen zijn in ons land.
De omroep Ongehoord Nederland gaat voor het eerst een radio-uitzending maken. De omroep kreeg al zendtijd op televisie, en nu komt daar een programma op NPO Radio 1 bij. Op zondag 1 januari presenteren Peter Vlemmix en Arnold Karskens tussen 17.00 en 18.00 uur het programma ‘Wat Brengt 2023’?
Dat is dan ook een eenmalig programma. Ongehoord Nederland wil wel een vast programma op NPO Radio 1, maar dan wil het een programma overdag. Dat wil zendermanager Klaske Tameling niet. Die wil dat de omroep in de nacht te horen zal zijn. Ook op de andere publieke radiozenders krijgt de omroep geen plek in de programmering.
Wat er op 1 januari precies te horen zal zijn, is niet bekend. De omroep is op televisie omstreden, omdat het de journalistieke code van de NPO zou hebben geschonden. Dat belooft bijzondere radio op 1 januari 2023, op NPO Radio 1.