Het nieuws van week 46 met de onderwerpen: Stefan Stasse geen DJ meer bij NPO Radio 2, blijft stationvoice, Qmusic en NPO Radio 2 dichter bij elkaar in de luistercijfers & Ruzie tussen lokale omroepen: medewerkers belaagd
Stefan Stasse stopt als DJ bij NPO Radio 2 en verhuist een deurtje verder, naar NPO Radio 5. Dat houdt in dat ‘De Staat van Stasse’ voor het laatst op 21 december te horen is bij de publieke omroep. In januari stapt hij over naar NPO Radio 5, waar hij ‘The Magical Mystery Tour’ gaat presenteren, in het weekend.
We hoeven niet helemaal afscheid te nemen van Stefan bij NPO Radio 2, want hij blijft nog wel aan de zender verbonden als stationvoice. We zullen hem dus nog wel horen in jingles en promo’s. Wie de plek in de programmering van Stefan overneemt, weten we nog niet. De NPO heeft alle wijzigingen bekendgemaakt, behalve deze plek. Dat heeft mogelijk te maken met Rob Stenders. Zijn naam zingt al een tijdje rond in het Hilversumse. Nu zit hij nog bij Radio Veronica, maar hij zou weer terug willen naar NPO Radio 2.
Of Rob Stenders inderdaad op de plek van Stefan Stasse komt, is nog maar de vraag. De NPO wil het niet bevestigen, en ook Rob Stenders houdt zijn kaken nog even stijf op elkaar.
NPO Radio 2 is nog altijd het grootste radiostation van Nederland, maar Qmusic komt wel dichterbij. Het is af en toe stuivertje wisselen tussen de twee radiostations. Op dit moment verschillen de zenders nog maar 0,2 procentpunt van elkaar. Dat blijkt uit de nieuwste luistercijfers van NMO.
Terwijl Qmusic flink klimt in de luistercijfers, met een winst van maar liefst 0,9 procentpunt, moet NPO Radio 2 0,1 procentpunt inleveren. Ook Radio 538 doet deze week goede zaken. De zender krijgt er een halve procentpunt bij. Daarmee lijken de commerciële omroepen weer wat terrein te winnen.
De zenders die onderuit gaan zijn BNR NieuwsRadio, KINK, NPO Radio 2 en 5, Qmusic Limburg, Radio 10, Radio Veronica, SLAM! en de themazenders van Sky Radio. Op dit moment bestaat de top 3 uit NPO Radio 2, Qmusic en NPO Radio 1.
Het is oorlog in lokale omroepland in het oosten van ons land. Het heeft alles te maken met een verbeten strijd om de zendmachtiging voor Almelo. Op dit moment is Omroep Almelo nog de aangewezen zender voor de streek, maar 1Twente wil graag de nieuwe lokale omroep worden. En dat levert bonje op met intriges en verdachtmakingen. Het gevolg: belaging van de lokale omroepmedewerkers.
Volgens Flip van Willigen van 1Twente heeft Omroep Almelo onjuiste informatie verspreid over 1Twente. Uiteindelijk heeft dat agressief gedrag tegen een camerateam van 1Twente opgeleverd, zegt de directeur tegen Tubantia. Volgens Van Willigen wordt er een hetze gevoerd tegen 1Twente. Hij wijst erop dat dit het werk van de journalisten van de zender onmogelijk maakt.
Aan de andere kant weet Lieneke Bolhuis van Omroep Almelo niet wat ze hoort, zegt ze in de krant. Ze herkent zich niet in de hetze tegen 1Twente. Ze vindt de aantijgingen dan ook ‘bijzonder kwalijk’. De omroepen willen allebei de lokale omroep voor Almelo worden, wat voor 1Twente een uitbreiding van het zendgebied zou betekenen. Volgens Bolhuis is de ‘lokale omroep oorlog’ uitgeroepen door 1Twente. Van Willigen reageert daar niet op in Tubantia.
Bij Omroep Almelo kunnen ze de naam van Flip van Willigen helemaal niet meer lezen zonder haatgevoelens. Van Willigen richtte namelijk een stichting op met de naam ‘Stichting Lokale Omroep Almelo’. En dat is precies dezelfde naam als de stichting achter Omroep Almelo. Daarom sommeerde Omroep Almelo Flip van Willigen om de inschrijving ongedaan te maken. Met effect, want de naam zal worden veranderd.
En zo blijft het nog lang onrustig in het oosten van het land. In ieder geval tot de gemeente heeft bepaald welke zender de vergunning krijgt.