CvdM: lokale omroepen anders financieren

CvdM: lokale omroepen anders financieren

Lokale omroepen moeten anders gefinancierd worden. Dat vindt mediawaakhond Commissariaat voor de Media. Iedere drie jaar onderzoekt het CvdM of de bekostiging van lokale omroepen in orde is. Voor de periode 2019 tot 2021 was het niet om over naar huis te schrijven. Daarom wil het Commissariaat dat er een andere manier van financieren komt.


Nu krijgen lokale omroepen nog geld via de lokale overheid. De gemeente krijgt geld van het Rijk voor de omroep. Het zou dan in een potje voor specifiek de lokale media moeten komen, maar in de praktijk gebruikt de gemeente het geld ook voor andere dingen. Gemeenten en omroepen ervaren daar veel gedoe over. Gemeenten zijn verplicht de lokale omroep te ondersteunen, maar minstens een derde van de omroepen heeft grote schulden. Een kwart van de omroepen wankelt zelfs.


In het coalitieakkoord Rutte IV staat dat lokale omroepen straks moeten worden gefinancierd door het Rijk. De gemeente zit er dan dus niet meer tussen. Het Commissariaat ziet daar wel wat in, omdat ‘een goed georganiseerde financiering bijdraagt aan een goed functionerende lokale informatievoorziening’.