Aflevering ?? Kaasfondue ? Crossover ? Met Wat Schaft De

· Aflevering van de podcast: Kaas

Na het overweldigende succes van het eerste seizoen werden we door Wat Schaft de Podcast uitgenodigd voor een heuse crossover aflevering, over... kaasfondue! Jonas en Jeroen hebben al heel wat onderwerpen weten te verslaan in Wat Schaft de Podcast. En ze weten prima welke kaas ze lekker vinden, maar de materie achter Kaasfondue is toch wel echt andere koek. Daarom hebben Jonas en Jeroen onze hulp ingeschakeld. Gezamenlijk gaan we op zoek naar de perfecte Kaasfondue. In deze aflevering kom je alles te weten over de chemische processen die komen kijken bij Kaasfondue, welke kaassoorten je het beste kunt gebruiken en er is zelfs een vegan recept voor het vegetarisch repertoire! Shownotes #40: Kaasfondue 1. Drankjes: Arneis & Gruner Veltliner In overleg met wijnleverancier Okhuysen heeft Jeroen twee mooie witte wijnen uitgekozen voor bij de kaasfondue. De Arneis uit de Piedmonte en de meer toegankelijkere Gruner Veltliner. De Arneis is een hele droge witte wijn met een heel klein pareltje. Met een zure en ziltige smaak. De Gruner Veltliner heeft ook een tintel in de wijn, net als de Arneis en hij heeft een zure, ietwat minder ziltige smaak. De Gruner Veltliner is met zijn zuurgraad goed geschikt om de kaasfondue mee te bereiden en smaakt er ook heerlijk bij. Voor de smaak drinken heel veel mensen witte wijn bij Kaasfondue, maar volgens het Britisch Medical Journal kun je het beste thee bij de Kaasfondue drinken. Vermijd in ieder geval de Schnapps achteraf, want dat gaat helemaal mis. 2. Kaasfondue De historie van kaasfondue is eigenlijk kort maar krachtig: Zwitserse kaas overproductie in het kwadraat. Maar waar wordt kaasfondue nu echt van gemaakt? Er zijn veel verschillende regionale recepten. De meeste Kaasfondues bestaan uit verschillende kazen uit bergachtige regio’s. Met dank aan Esther Hainenbach, een scheikundige en lid van onze brigade, is het chemische proces dat komt kijken bij Kaasfondue verhelderd. Belangrijk om te bedenken is dat Kaasfondue net als mayonaise een emulsie is. En nog lastiger: een warme emulsie. Lees ook de blogpost van Jeroen en Esther over het chemische proces van de kaasfondue. Heb je al onze tips opgevolgd en krijg je toch een draderige structuur of een bal? - Voeg iets meer zuur toe (bijvoorbeeld met citroen). - Voeg een papje van maizena toe. - Voeg een smeltkaas toe alla la vache-qui-rit. - En mislukt het echt compleet? Drink een glas wijn of 2 en rasp de afgekoelde Kaasfondue en begin opnieuw. In de podcast bespreken de heren 3 verschillende soorten Kaasfondue: Moitié Moitié (Zwitserse Kaasfondue), Savoyarde (Franse Kaasfondue) en de Mont d’or (kan zowel Frans als Zwitsers zijn). Maar wat eet je nu bij de kaasfondue? Natuurlijk heerlijk (zuurdesem) brood. Wil je dat nu zelf ook eens maken? Zie de Wat Schaft de Podcast afleveringen over zuurdesem. Ook een lekker zuurtje in de vorm van cornichons of groente, zoals cherrytomaatjes, aardappeltjes, bloemkool of een mooie salade passen uitstekend bij dit heerlijke winterse gerecht. Lieven heeft met de volgende kaaswinkels gebeld om hun te vragen naar kaasfondue tips, bedankt voor de medewerking: - Vers inn Helftheuvelpassage in Den Bosch - Ridders kaashuis in Den Haag - Fromagerie Bon in Leiden - Morty’s delicatessen in Utrecht Op de website van Wat Schaft de Podcast tref je de recepten die we gebruikt hebben én nog 39 andere afleveringen en nog veel meer recepten! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Speelgoedwinkel
Kaas

Kaas

Gemaakt door: Lieven Heeremans en Joppe Gelderloos Eerste aflevering: 29-03-2022

De podcast Kaas heeft in totaal 8 afleveringen

Vorige aflevering

5?? Blauwe kaas en do’s en don’ts voor de kaasplank met Ricardo van Ede

5?? Blauwe kaas en do’s en don’ts voor de kaasplank met Ricardo van Ede

Maker: Lieven Heeremans en Joppe Gelderloos Datum: 20-12-2020

Volgende aflevering

??Kerstspecial: kaasplankbattle ft. Wat Schaft de Podcast

??Kerstspecial: kaasplankbattle ft. Wat Schaft de Podcast

Maker: Lieven Heeremans en Joppe Gelderloos Datum: 16-12-2021

Soortgelijke podcasts

Disclaimer: De podcast (artwork) is geembed op deze pagina en is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast. Deze is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl. Voor reclamering dient u zich te wenden tot de eigenaar/ maker van deze podcast.

?? Kaasfondue ? crossover ? met Wat Schaft de Podcast

Kaas · 11-02-2021

00:00 01:17:40