Samenvatting In de nieuwste aflevering van ETEN IS WETEN verwelkomen we Charles C. Mann, een gerenommeerde Amerikaanse auteur en journalist. Mann, bekend van zijn baanbrekende werk in The Atlantic en The New York Times, brengt een cruciaal perspectief op de Nederlandse stikstofcrisis, die hij beschouwt als een wereldwijd probleem van dezelfde orde als klimaatverandering. We bespreken hoe Nederland, door eigen problemen aan te pakken, wereldwijde oplossingen kan bieden, waarmee de stikstofcrisis zelfs een mondiaal businessmodel zou kunnen worden. Duik met ons in de diepte van fermentatie als redder van ons oerwoud, de transformatie van landbouw naar laboratoriumvoedsel, tot het gebruik van precisiefermentatie voor efficiëntere voedselproductie. We bespreken de evolutie van de groene revolutie: Hoeveel Haber-Bosch zit er in jouw eten? Zet je schrap voor een rit door het landschap van moderne voedselproductie, waarbij we niet alleen ons bord, maar ook onze wereld opnieuw vormgeven. ????? De podcast ETEN IS WETEN wordt op je bord gelegd dankzij Stop the Food Fight, een platform dat zich richt op een nieuw, duurzaam voedselverhaal. Shownotes ETEN IS WETEN is een wekelijkse voedselpodcast waarin de zin en onzin van de voedselwereld aan de kaak wordt gesteld. Onze gastheren Joris, Hidde en Karsten fileren, samen met een selectie van deskundige en ondeskundige gasten, de voor de hand liggende en soms complexe voedselthema's van vandaag. In de geest van ‘horen, zien en zwijgen', geven zij ons een frisse kijk op duurzame voedselkwesties. Schuif aan en laat je geest voeden en je ziel drinken. Dit alles wordt op je bord gelegd dankzij Stop the Food Fight, een platform dat zich richt op een nieuw, duurzaam voedselverhaal. Introductie ??1491 https://libris.nl/boek?authortitle=charles-c-mann/1491--9781400040063 ??1493 https://libris.nl/boek?authortitle=charles-c-mann/1493--9789041713001 ??The Wizard and The Prophet: https://libris.nl/boek?authorTitle=charles-c-mann/the-wizard-and-the-prophet--9781509884186/ Feit #1 palmolie is niet slecht ???????Precisiefermentatie van olie C16 www.c16bio.com Feit #2 Tot 100 jaar geleden verkregen mensen de helft van hun eiwitten door jagen en verzamelen Feit #3 De vleesconsumptie is in 2022 met 1,4 procent afgenomen ??Onderzoek naar vleescomsumptie Wageningen Economic Research https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/10/05/nederlander-consumeert-14-procent-minder-vlees-in-2022 Feit #4 De groene revolutie heeft niet bestaan ?? Over de Groene Revolutie theconversation.com/the-green-revolution-is-a-warning-not-a-blueprint-for-feeding-a-hungry-planet-182269?utm_source=twitter&utm_medium=bylinetwitterbutton ??Het Haber-Bosch proces https://nl.wikipedia.org/wiki/Haber-Boschproces ??The Metabolic Rift https://en.wikipedia.org/wiki/Metabolic_rift ??Stop the Food Fight www.stopthefoodfight.nl
Gemaakt door: Hidde Boersma, Joris Lohman en Karsten de Vreugd Eerste aflevering: 16-11-2023
De podcast ETEN IS WETEN heeft in totaal 42 afleveringen
Maker: Hidde Boersma, Joris Lohman en Karsten de Vreugd Datum: 08-11-2023
Maker: Hidde Boersma, Joris Lohman en Karsten de Vreugd Datum: 21-11-2023
Disclaimer: De podcast (artwork) is geembed op deze pagina en is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast. Deze is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl. Voor reclamering dient u zich te wenden tot de eigenaar/ maker van deze podcast.