Hoe voorkom je dat je tijdens het printen van druppeltjes inkt een koffiering-effect krijgt? Daar heeft een onderzoeker van de Technische Universiteit Eindhoven naar gekeken. Als een druppel op papier verdampt, dan doet hij dit sneller aan de buitenkant dan de binnenkant. Net als een bord met warm eten. Bij een druppel trekt de vloeistof die dan nog in het midden zit ook richting de buitenkant, waardoor - als er kleurstof in de druppel zit - de buitenrand uiteindelijk donkerder opdroogt dan de binnenkant. Niet zo erg als je koffie morst, wel als je heel precies probeert te inktjetprinten. Nou zijn er stofjes - surfactants - die daar iets aan kunnen doen. Deze stofjes trekken graag naar het oppervlakte van een druppel, waar ze zorgen voor een bepaalde vorm van circulatie. Dit zorgt er weer voor dat er niet alleen een stroom naar buiten, maar ook een stroom naar binnen ontstaat, waardoor je veel minder zo'n randje krijgt. Deze surfactants worden al gebruikt, maar welke nou het beste werken, wat de beste concentratie is en in welke omstandigheden de beste circulatie ontstaat, daar is nog maar weinig over bekend. Promovendus Ruben van Gaalen heeft daar wat aan kunnen doen. Hij zocht met gebruik van computermodellen naar het antwoord op deze vragen. Lees hier meer over zijn onderzoek: Verbeterde printkwaliteit door surfactanten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
Gemaakt door: BNR Nieuwsradio Eerste aflevering: 25-03-2022
De podcast Wetenschap Vandaag | BNR heeft in totaal 579 afleveringen
Maker: BNR Nieuwsradio Datum: 30-01-2022
Maker: BNR Nieuwsradio Datum: 31-01-2022
Disclaimer: De podcast (artwork) is geembed op deze pagina en is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast. Deze is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl. Voor reclamering dient u zich te wenden tot de eigenaar/ maker van deze podcast.