Aflevering #45 Drie Slagerszonen Op Vega-Pad. De Verandering Van Binnenuit.

· Aflevering van de podcast: Studio Plantaardig

Bij een transitie zijn we geneigd om onze ogen te richten op die bijzondere, baanbrekende innovatieve startups. Die vanuit een ideaal een heel nieuw bedrijf opzetten om de gevestigde orde eens goed wakker te schudden.  Maar hoe zit het eigenlijk met die gevestigde orde zelf? Zien we ook een verandering, van binnenuit?   In de Nederlandse vleesindustrie wordt jaarlijks ruim 10,4 miljard euro omgezet. Een enorme sector dus, die we niet vaak van binnen te zien krijgen. Hoe zien de mensen in deze industrie de toekomst? Vandaag hebben we 3 slagers te gast. Jawel: slagers.  We beginnen bij Roy Bolscher in Enschede, die met zijn broer het vleesverwerkingsbedrijf van vader overnam. In 2011 constateerden Roy en zijn broer Chiel dat er iets moest veranderen. Want op verjaardagen was de vleesindustrie wel erg vaak het zwarte schaap.  Dan gaan we naar Leo Etten. Naast een vleesbedrijf heeft hij inmiddels ook een vega bedrijf dat “Mind Your Meat” heet. Opgegroeid met vlees en het leven in de slachterij. Hoe kwam Leo tot deze vega stap? Want eigenwijs als hij was, moest hij wel even overgehaald worden. Vega... dat was toch helemaal niet lekker? Hij werd blij verrast en ging aan de slag. Maar Leo’s visie op vleesvervangers is een geheel andere dan die van Roy Bolscher. Wist jij dat de slager eigenlijk nooit meer zelf slacht? Hierdoor heeft zelfs de slager vrijwel geen directe connectie meer met het nog levende wezen. Ook bij Frank Wilthagen in Tholen komen de dieren niet meer levend binnen. Vader Adrie startte het bedrijf en werd bekend door “knabbelspek”. Zoon Frank ziet de wereld veranderen en wil niet achterblijven. We spreken ook zijn zoon Koen over de toekomst van het bedrijf. In deze aflevering:  - Wat drijft de slagers om vega(n) producten te gaan maken? - Plantaardige alternatieven voor… “knabbelspek”. - Wat zijn eigenlijk ‘hybride’ vleesproducten? - De geschiedenis van vleesvervangers. - Wat vinden de werknemers van deze nieuwe richting? - En hoe zien de vólgende generaties in het familiebedrijf de verandering? Meer info?  Het NRC artikel over Braziliaans rundvlees (ook besproken in ons Vegan Journaal) https://www.nrc.nl/nieuws/2023/06/02/zo-belandt-fout-braziliaans-rundvlees-toch-op-een-nederlands-bord-a4166164 https://www.studioplantaardig.nl/Podcast/vegan-journaal-11-fout-braziliaans-rundvlees-nederlandse-horeca/ Bolscher: nieuwe kuddes & vleesvervangers https://sealwise.nl/bolscher-slager-van-de-toekomst/ Mind Your Meat https://mindyourmeat.com/ Wilthagen voor duurzaamheid https://wilthagen.nl/verhalen/duurzaamheid/ Credits: Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution Audio en Sounddesign: Marlon van der Pas, Nothing Blank Research: Ernie van Dalen, De Groene van Dalen Met veel dank aan de Roy Bolscher, Frank & Koen Wilthagen en Leo Etten en zijn medewerkers. Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast. Enorm bedankt! - Web: https://www.studioplantaardig.nl - Instagram: @Studioplantaardig - Twitter: #Studioplantaardig

Speelgoedwinkel
Studio Plantaardig

Studio Plantaardig

Gemaakt door: Esther Molenwijk Eerste aflevering: 30-09-2022

De podcast Studio Plantaardig heeft in totaal 107 afleveringen

Vorige aflevering

Soortgelijke podcasts

Disclaimer: De podcast (artwork) is geembed op deze pagina en is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast. Deze is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl. Voor reclamering dient u zich te wenden tot de eigenaar/ maker van deze podcast.

#45 Drie slagerszonen op vega-pad. De verandering van binnenuit.

Studio Plantaardig · 28-07-2023

00:00 00:57:28