Podcast episode roterend begrazen met Ine Craenhals Opname 6 juli 2021 Ine Craenhals is boerin bij de Boerencompagnie in Leuven. Waar gaat dit gesprek over? - Landwijzer-opleiding gestart in 2015, stage groententeelt bij Bavo Verwimp van De Kijfelaar, daar interesse gekregen in veehouderij, dan bij Boerencompagnie vanaf het begin van de veehouderijtak betrokken. Niet van boerenafkomst. - Koeien noodzakelijk voor mest, want groenten zijn intensieve teelt, eten het rustgewas op, vee dat gemolken wordt kan sociale dynamiek binnenbrengen. - Rond de abdij is als een zandbak, heel weinig organische stof. Jarenlang gangbaar maïs op verbouwd, wordt nu permanent grasland. - Bale grazing vorig seizoen van juli tot december: voederen van voordroog balen op de weide. Wat niet opgegeten wordt, blijft liggen als voeding voor de bodem. - Vertrapping rond drinkbakken en rond plek waar gemolken werd. Daar zal ook in de toekomst voorzichtigheid nodig zijn. - Melkproductie was laag doordat eerste snede een regenbui heeft gehad na maaien. - Melkafzet via abonnementen laat deels toe pieken en dalen op te vangen. - Melkverwerking is op zich niet rendabel, het vlees is ook nodig. - 13 dieren gemolken, één keer per dag melken ‘s morgens - 1ste drie weken kalf voltijds bij koe, nadien ‘s nachts apart tot ze 9 maanden zijn - Liters zijn niet van belang, eiwit en vet wel voor verwerking - Je proeft soms verschil tussen uiers, proeft zout wanneer uierontsteking - Vee is zelden ziek, ook meestal geen veearts nodig bij kalven - Schaalnadelen qua regelgeving door veelheid van activiteiten. - Roteren omdat standbegrazing graszode uitput. Maar praktische uitwerking niet evident. Hond zou kunnen helpen. Alles draaiend geheel maken, in systeem kalf bij de koe is uitdaging. Mobiel kalverhok en mobiele melkstal volgende sprong. - Bemesting via (gangbare) stalmest en compost. Samenwerking met gangbare boer voor stalmest. - Prijszetter als zuivelbedrijf: zuivelpakketten met tweewekelijks pakketten in twee groepen. Rauwe melk in automaat, zuivelproducten in herbruikbaar glas. - In melkstal krijgen koeien nog zemelen bij. Reststroom van molen, erg mineraalrijk. - Grof zeezout met veel mineralen. - Inspiratiebron: Pieter Kerkaert als herder veel kennis van honden, gras en roterend begrazen. Belang langetermijnvisie. - Boeken: Salad Bar Beef van Joel Salatin, Holistic Management van Allan Savory, Handbook Holistic Management van Allan Savory, La productivité de l’herbe van André Voisin. Beeld van Voisin blijft bij: koe als grasmachine die maar beperkte tijd graast per dag. Hoe denser het gras, hoe meer de koe zal gegeten hebben. - Wat verraste: hoe weinig gras er groeide na overschakeling. En hoeveelheid werk. - Rust in kudde motiveert. Vers gras kunnen geven, en dat nadien voldoende laten rusten. - Publiek boeren heeft voordelen qua dialoog en qua afzet, soms voel je wel dat veehouderij an sich onder druk staat. - Versnippering enorme uitdaging. Op termijn zou het logisch zijn dat er meer aaneengesloten areaal is. --- Send in a voice message: https://anchor.fm/wervelvzw/message
Gemaakt door: Wervel vzw Eerste aflevering: 10-12-2022
De podcast Pier review - brengt de bodem tot leven heeft in totaal 15 afleveringen
Maker: Wervel vzw Datum: 26-10-2022
Disclaimer: De podcast (artwork) is geembed op deze pagina en is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast. Deze is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl. Voor reclamering dient u zich te wenden tot de eigenaar/ maker van deze podcast.