Aflevering Hoe Probeerde Het Failliete Lehman Brothers Af Te Komen Van Een Schuld Van 34 Miljard Aan De Nederlandse Tak?

Stem website va het jaar

· Aflevering van de podcast: Onder curatoren | BNR

Op 15 september 2008 viel de Amerikaanse bank Lehman Brothers om. Het was het begin van de kredietcrisis, die wereldwijd zorgde voor wankelende banken en een allesverzengend wantrouwen in het financiële systeem. Ook de reële economie werd keihard geraakt. Het was voor het eerst sinds 1929 dat een financiële crisis de wereld zo in haar greep had.   De Britse comedians Bird & Fortune wisten de kern van de financiële crisis, het verstrekken en verpakken van rommelhypotheken, op een grappige manier samen te vatten. Bekijk vooral even hun sketch hier.   34 miljard dollar aan derivaten Lehman Brothers was een internationaal opererende bank die ook een financieringsvehikel had in Nederland, genaamd Lehman Brothers Treasury. En dat was niet zomaar een vennootschap: er waren maar liefst 3789 derivaten, complexe beleggingsproducten, in ondergebracht, ter waarde van 34 miljard dollar in totaal.   Op 19 september krijgt Lehman Brothers Treasury uitstel van betaling en op 8 oktober 2008 gaat het financieringsvehikel uiteindelijk failliet.  Curator Frédéric Verhoeven van Houthoff moet vervolgens de kluwen aan ingewikkelde financiële producten ontwarren en ervoor zorgen dat de beleggers, die massaal in de pen zijn geklommen, niet in paniek raken.   En zoals dat gaat bij internationale faillissementen krijgt Verhoeven het aan de stok met de Amerikaanse advocaten van Lehman Brothers, waaronder de beroemde faillissementsadvocaat Harvey R. Miller, die de vordering van 34 miljard euro van de Nederlandse vennootschap, niet al te serieus neemt.     Onder curatoren  Niet elk ondernemersavontuur eindigt met een notering in de Quote 500, niet elk bedrijf overleeft een flinke crisis, niet elke onderneming weet het financiële spel goed te spelen. En als alles misgaat, als de chaos regeert en schuldeisers aan de poort rammelen, dan breekt het tijdperk van de curator aan.   In deze serie praten financieel journalisten Elisa Hermanides en Thomas van Zijl over onvergetelijke faillissementen met curatoren, de puinruimers van het bedrijfsleven. Abonneer je om elke twee weken op vrijdag een nieuwe aflevering te krijgen. Of luister om 13.00 naar BNR.    Redactie: Jochem Visser / Vormgeving: Gijs Friesen en Connor Clerx / Audiobewerking: Wesley Schouwenaars / Artwork: FDMG | Milja Oortwijn / Eindredactie: Elisa Hermanides / Met dank aan: Wendy Beenakker en Sharine de Rooij  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Stem website va het jaar
Onder curatoren | BNR

Onder curatoren | BNR

Gemaakt door: BNR Nieuwsradio Eerste aflevering: 02-04-2023

De podcast Onder curatoren | BNR heeft in totaal 50 afleveringen

Vorige aflevering

Soortgelijke podcasts

Disclaimer: De podcast (artwork) is geembed op deze pagina en is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast. Deze is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl. Voor reclamering dient u zich te wenden tot de eigenaar/ maker van deze podcast.

Hoe probeerde het failliete Lehman Brothers af te komen van een schuld van 34 miljard aan de Nederlandse tak?

Onder curatoren | BNR · 02-02-2024

00:00 00:50:18