Wat zijn xeno oestrogenen? Xeno oestrogenen zijn chemische stoffen die een oestrogene ofwel vervrouwelijkende werking hebben. Men noemt ze ook wel hormoonverstorende stoffen of hormoonverstoorders. Deze stoffen kunnen in je lichaam terecht komen via voeding, huidproducten en via de lucht. Voorbeelden van xeno-oestrogenen zijn weekmakers in plastic (ftalaten, bisfenol a), vlamvertragers in meubelen, parabenen in cosmetica en sommige bestrijdingsmiddelen. In welke voeding zit xeno oestrogeen? Xeno-oestrogeen zit vaak in bestrijdingsmiddelen en dus kun je via groenten en fruit (vooral niet-biologisch) hier sporen van binnenkrijgen. Ook weekmakers van plastic verpakkingen kunnen in je voeding terecht komen. Dit gebeurt vooral wanneer olie of andere vetachtige producten in zacht plastic verpakt worden zoals zonnebloemolie in een plastic fles (knijpfles). Ook in het drinkwater kunnen in principe xenooestrogenen zitten, wanneer het waterleidingbedrijf oppervlaktewater gebruikt. Waar zitten xeno oestrogenen nog meer in? Via huidcontact met kleding of cosmetica met parabenen kun je xeno-oestrogenen binnen krijgen, maar ook via de lucht als bijvoorbeeld bepaalde verfsoorten dit afgeven. Wat zijn de effecten en moet je ze vermijden? Xeno oestrogenen kunnen zich hechten aan de oestrogeen receptoren en daarmee een hormoonaal vervrouwelijkend effect genereren. Dit draagt bij aan oestrogeen dominantie. Naar de hormoon ontregelende effecten van xeno’s is veel onderzoek gaande en over de precieze schadelijkheid is nog niet alles duidelijk. Wel wordt aangeraden uit voorzorg de blootstelling te minimaliseren. Wat is de link met oestrogeendominantie? Oestrogeendominantie is een populaire term om aan te geven dat de werking van het vrouwelijke hormoon oestrogeen erg sterk is in verhouding tot progesteron. Dit kan allerlei hormonale klachten en kwalen geven. Xeno’s hebben vaak een behoorlijk sterke oestrogene werking en kunnen oestrogeendominantie dus verergeren. Wat is de link met fyto-oestrogeen? Fyto oestrogenen en xeno-oestrogeen hebben gemeen dat ze beiden affiniteit hebben voor de receptoren van oestrogeen. De herkomst is echter totaal anders. Fyto’s zijn natuurlijke plantenstoffen en xeno’s zijn chemisch. Het hormonale effect van fyto zijn doorgaans zwakker dan die van xeno. Meer weten over welke boosdoeners jouw hormonen uit balans halen? Bekijk de website: www.hersteljehormonen.be en doe mee met het online 10 weken traject.
Gemaakt door: Karoline Eerste aflevering: 18-12-2022
De podcast Karoline Van de Mergel - Huidtherapeut en orthomoleculaire voedingscoach. Docent/motivatiespreker heeft in totaal 56 afleveringen
Maker: Karoline Datum: 12-04-2023
Maker: Karoline Datum: 28-04-2023
Disclaimer: De podcast (artwork) is geembed op deze pagina en is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast. Deze is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl. Voor reclamering dient u zich te wenden tot de eigenaar/ maker van deze podcast.