Vandaag gaan we van het padje af, en ontsporen we een beetje richting sociale bewegingen rondom transport, vervoer en infrastructuur. Dit leek ons een belangrijk onderwerp, omdat er wel wat meer actiegevoerd mag worden rondom dit thema, gezien haar strategische rol in de economie, en de impact op onze leefomgeving en natuurlijk het klimaat. Van de Provo's en het witte fietsen plan tot "Stop de Kindermoord" en de bond voor zwartrijders. Van bosbezettingen in Amelisweerd tegen de uitbreiding van de A27 bij Utrecht, tot de acties tegen de Betuwelijn. Genoeg te bespreken. Al zullen we deze aflevering wel wat korter houden als de vorige. Beloofd. ---------- We beginnen met wat historische verhalen over acties tegen autoverkeer, met name in de stad. Als je je afvraagt waarom het goed geregeld is qua voorzieningen voor fietsers, dan ligt het antwoord meestal dat daar hard voor geageerd is. Desondanks neemt de auto steeds meer plek in, en kalft het openbaar vervoer af. Nederland is inderdaad vol, met asfalt en beton. De meest bekende verzetsactie tegen de aanleg van snelwegen was de langdurige actie tegen de sloop van Amelisweerd (in 1988). Ook in het openbaar vervoer wordt actie gevoerd, door personeel tegen privatisering en uitverkoop, en soms ook door passagiers. Andere aspekten van vervoer en infrastructuur zijn de goederenvervoerders. De binnenvaart bijvoorbeeld, die zich ook hevig verzet heeft tegen het overnemen van hun sector door grote bedrijven en daarvoor zelfs regelrechte veldslagen met de ME leverde. Ook het goederenvervoer per spoor levert politieke spanningen op, denk aan de Betuwelijn. En dan is er natuurlijk nog het vliegen en Schiphol.... Links - Home - OnderstroomOnderstroom podcast - Het mislukte verzet tegen de Betuwelijn (Vergeten Verhalen) -
- Betuweroute (wikipedia) -
- Amsterdam Fietst - Auwtolozen - Omdat mijn Fiets daar stond - De film van Louis van Gasteren 'omdat mijn fiets daar stond' gaat bij nader inzien niet over het Witte Fietsenplan, maar over het politiegeweld tegen bezoekers van een fototentoonstelling over politiegeweld... Over Hollanditis. Over de turbulente geschiedenis van sociale bewegingen in de polder. Begin jaren tachtig keek men in het buitenland verbaasd naar de massale vredesbeweging in Nederland die uit het niets leek te zijn opgestaan. De mensen hier hadden Hollanditis, of de "Dutch Disease" te pakken. Deze nieuwe podcast over de turbulente geschiedenis van sociale bewegingen in de polder laat zich inspireren door deze periode. We vertellen verhalen van de vredesbeweging tot kraken, over een rijk verleden van activisme, verzet en strijd in de lage landen. We graven deze geschiedenis op ter lering (ende) vermaak en inspiratie. Hollanditis wordt gehost door Jeremy en Kees. Natuurlijk zijn die in van alles en nog wat onbezoldigd actief, als ze niet met een goed glas bietensap op de bank een boek zitten te lezen. Kees is een luie huisvader en onderbetaalde zzp-er, maar ook al een leven lang op zoek naar rellen en bevrijdende revoluties (soms lukte dat bijna!) En fulltime amateur mediamaker (o.a. globalinfo.nl). Jeremy is part time luie huisvader, part time army of one 'technical media support' en mede-organisator van het jaarlijkse 2.Dh5 festival voor activisten en wereldversleutelaars. Ook is/was hij voor of achter de schermen betrokken bij de podcasts Crash Course Economics, De Lockdown en Future Beyond Shell.
Gemaakt door: Kees & Jeremy - Radicale huisvaders Eerste aflevering: 29-12-2022
De podcast Hollanditis heeft in totaal 19 afleveringen
Maker: Kees & Jeremy - Radicale huisvaders Datum: 15-02-2023
Maker: Kees & Jeremy - Radicale huisvaders Datum: 16-03-2023
Disclaimer: De podcast (artwork) is geembed op deze pagina en is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast. Deze is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl. Voor reclamering dient u zich te wenden tot de eigenaar/ maker van deze podcast.