In deze aflevering is Edo Wiersema te gast. Edo is de oprichter van De Stadstuin. Met De Stadstuin pakken ze leegstaande panden aan en transformeren die tot een inspirerende werkomgeving voor ondernemers. Na 5 jaar tijd, zijn dat nu 8 kantoorpanden en 3 event spaces. In dit gesprek hebben we het over hard in de nieuwe kansen duiken vs strategischere afwegingen maken; dat succes eigenlijk pas succes is als je omgeving erin deelt; de balans tussen je eigen invloed uitoefenen door hard en slim te werken en je afhankelijkheid van anderen, je partners en het systeem. Edo is een harde werker en enorm gedreven. En meer en meer groeit zijn ambitie om er met zijn werk voor z'n omgeving te zijn. Ik vind het enorm knap wat zij de afgelopen 5 jaar hebben weten te bereiken. Veel plezier met luisteren! Hier is ie. Show Notes Edo Wiersema (Linkedin) De Stadstuin Bijbehorende blog: Share the Pie Shots of Strategy in je inbox Mail me (tijmen@studiogeorge.nl) over de aflevering. Vind ik leuk. Lessen Ik ben opgegroeid met het idee ondernemer te worden. Door m'n ideeën te delen met anderen groeide het verder en verder. We kregen de sleutel van een pand van 6.000m2. Tof. We dachten: "Dit gaan we doen. Wat kan er misgaan?" Maar we wisten niet waar we aan begonnen. De keuze met wie je samenwerkt is echt essentieel. Met mijn broers kan ik álles zeggen. Ook als het niet lekker gaat komt het goed, want de basis ligt goed. Heel veel mensen zijn bereid mee te werken aan iets wat ook past in hun visie. Ik wist dat ik een avontuur aanging, en dat het een lange weg zou zijn. Maar ook als het niet zou werken, kon ik altijd nog gewoon gaan werken (plan B). Een partner die je volledig steunt is essentieel. Mijn vrouw is een enorme steun geweest. Maar ze zei ook: ***"Als je ervoor gaat, moet je er ook écht voor gaan"***. Ik denk altijd dat je met enthousiasme en hard werken alles wel kan doen. Maar in dat enthousiasme hebben we ook wel eens keuzes gemaakt die achteraf niet de beste keuzes bleken voor het bedrijf. De laatste 2 jaar staan we iets langer stil voordat we vol in een project springen. Is het wel echt een goede kans? Past het nu wel bij het bedrijf? Ik wil hard werken, maar ik kan niet datzelfde commitment van iedereen verwachten. Een aantal jaar geleden heb ik een aantal oude familieleden gevraagd welke les zij meegeven. Een opa zei: "Het is echt belangrijk om te luisteren. En geduld hebben." Luisteren is de basis van goed communiceren. Geduld hebben met mensen; ze verdienen die 2e kans. Corona heeft wel echt impact gehad op ons bedrijf. Het was zo mooi om te zien hoe het team het oppakte. Ik ben niet het type om achterover te gaan leunen, ook wanneer ik ooit wellicht niet meer nodig ben in het bedrijf. De 1e 3 maanden van 2023 ga ik niet werken. 3 maanden om niet hard te hoeven gaan. Even rust om na te kunnen denken over de volgende stap voor mij en De Stadstuin. Boven een bepaald inkomen heeft meer verdienen gewoon geen zin. Het draagt niet bij aan de wereld en niet aan je geluk. Het is dus toch fantastisch als we de "taart" van het succes met meer mensen kunnen delen. Een ambitie is dat we een enorm netwerk van ondernemers creëren waar intern alles kan worden opgelost. Een soort intern economisch systeem. Om de dingen die wij doen op grotere schaal te doen moeten de organisatie en processen zó enorm strak staan, anders blijven er teveel ook essentiële dingen liggen. In essentie krijg ik het meeste energie van ondernemers een stapje verder helpen. Mij inspireren individuele sporten waar zo enorm veel tijd en motivatie in is gaan zitten om het te kunnen zoals skateboarden of surfen. Dat je zó lang jezelf weer kunt motiveren verder te gaan. Ondernemen is niet alleen vrijheid of diversiteit. Het is ook doorgaan wanneer anderen vrij zijn; wakker worden en gaan slapen met je ideeën of problemen; en ook dat de afnemer van je product uiteindelijk jouw leven bepaalt. Je hebt een hoop in de hand door zelf goed en hard te werken. Maar je blijft altijd afhankelijk van anderen. Links Junction Yard (eerste feesten van Edo) Nova Centrum (de stichting van Edo's vrouw) Aflevering met Charlotte van Leeuwen (waar we praten over het systeem achter de ondernemer) Ricardo Semler (de "Argentijn" die het bedrijf omdraaide naar werknemer-empowerment. Hij is Braziliaans. Excuus Ricardo.) Spaces Yatzer (designplatform) popupcity.net Boek: Steffie van der Oord - Eeuwelingen Deep Purple - Smoke on the Water
Gemaakt door: Studio George Eerste aflevering: 30-08-2023
De podcast De Gebakken Peren heeft in totaal 63 afleveringen
Maker: Studio George Datum: 11-12-2020
Maker: Studio George Datum: 08-01-2021
Disclaimer: De podcast (artwork) is geembed op deze pagina en is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast. Deze is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl. Voor reclamering dient u zich te wenden tot de eigenaar/ maker van deze podcast.