Tussen 2027 en 2032 zou het zover zijn: de afschakeling van de FM zou beginnen. Maar nu er net vergunningen zijn afgegeven met een looptijd van 12 jaar, lijkt het erop dat het nog tot 2035 zal duren, totdat je alleen nog via internet en DAB+ kunt luisteren. Toch zijn de meeste auto’s en autoradio’s inmiddels van de nieuwe DAB+ techniek voorzien. Je kunt op deze manier, in plaats van analoog, digitaal naar je favoriete zender luisteren. Maar hoe doe je dat precies?
Nederland luistert nog steeds vooral radio via de FM. Maar al een paar jaar is het mogelijk om te luisteren via DAB+. Inmiddels is het luisteraandeel van DAB+ zo’n 18 procent, wat betekent dat er bijna 4 miljoen luisteraars zijn die op deze manier luisteren. In de begindagen van DAB+ in Nederland, gaven radiostations speciale radio’s weg, zodat luisteraars via DAB+ konden luisteren. Met DAB+ is er minder kans op storingen, terwijl op de FM commerciële zenders gehinderd kunnen worden door bijvoorbeeld etherpiraterij. Je hebt voor het luisteren van DAB+ wel een speciale ontvanger nodig. De meeste moderne auto’s hebben inmiddels een autoradio die deze technologie ondersteunt.
Je kunt in Nederland luisteren via de kabel, de ether, het internet en DAB+. De afkorting DAB+ staat voor ‘Digital Audio Broadcasting’. Met deze technologie profiteer je van een stabieler signaal en verbeterde geluidskwaliteit. In steeds meer landen verdwijnen AM- en FM-zenders. Het aanbod van DAB+-zenders groeit daarentegen gestaag. Dankzij deze digitalisering is er meer zendruimte beschikbaar en kun je bijvoorbeeld ook themazenders in je auto luisteren. DAB+ heeft bovendien een grotere dekking, waardoor je minder snel last hebt van ruis of signaalverlies.
DAB+ werkt met een technologie, zodat iedere zendmast dezelfde data op dezelfde frequentie uitzendt. Bij FM kun je als je door het land rijdt, automatisch worden gewisseld naar andere frequenties. Bovendien kan het voorkomen dat de signalen worden verstoord en je daardoor meerdere zenders door elkaar heen hoort.
Met DAB+ kun je genieten van talloze publieke, commerciële en thema radiozenders. Het lijstje wordt in één keer opgehaald en vervolgens kun je per aanbieder een aantal zenders kiezen. Dankzij DAB+ zie je ook meteen in beeld welk liedje er wordt afgespeeld en wie de uitvoerend artiest is. Handig toch?
Ben je onderweg of heb je een DAB+-radio? Dan kun je zeker via DAB+ naar je favoriete zenders luisteren. Je hebt alleen maar een geschikte radio nodig. Hoe je precies kunt luisteren, verschilt per model. Over het algemeen kun je via het menu van je radio een lijstje opvragen van alle zenders die in jouw regio beschikbaar zijn. Zo krijg je vaak de naam van de zender te zien, maar staat ook aangegeven wie de zender aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan ‘MTV NL’. De radiozenders kopen namelijk ruimte in op het netwerk van zo’n aanbieder. Over het algemeen zie je ook de zender erbij, zoals bijvoorbeeld ‘7B’. Let op: het is mogelijk dat er meerdere radiozenders op kanaal 7B zitten. Doordat de manier van uitzenden anders is dan bij FM, zal je daar geen hinder van ondervinden. Het is dus niet mogelijk om meerdere zenders door elkaar heen te horen, zoals dit bij de FM wel het geval is. Iets wat overigens heel hinderlijk kan zijn.
Als je geen DAB+-radio hebt, kun je toch op andere manieren radio luisteren. Zo kun je bijvoorbeeld het internet gebruiken om af te stemmen op je favoriete zenders. Zorg er dan wel voor dat je het juiste internet thuis abonnement hebt, zodat je urenlang of zelfs onbeperkt lang radio kunt luisteren via het internet.
Natuurlijk wil je wel optimaal kunnen genieten van de goede kwaliteit van DAB+. Daarom is het belangrijk dat je de DAB+-antenne op de juiste manier positioneert. Meestal is de oplossing tegen slecht ontvangst, de antenne verticaal te plaatsen. Je kunt in huis verschillende plekken proberen om je DAB+-ontvanger neer te zetten. Uiteraard kan de ontvangst in de auto wel tegenvallen, omdat je steeds wisselt tussen zendmasten. Reis je tussen verschillende regio’s het land door? Dan kan het zijn dat de verbinding tijdelijk even wegvalt, of dat je wordt gewisseld naar een ander kanaal. Bijvoorbeeld van 7C naar 6A. Je blijft dankzij de slimme techniek van DAB+ wel naar dezelfde zender luisteren.
Soms worden de kanalen nog weleens gewisseld door de aanbieder van het signaal. Het kan dus voorkomen dat je favoriete zender opeens naar een ander kanaal is verhuisd. Om deze reden doe je er goed aan regelmatig de nieuwe lijst binnen te halen op je autoradio of andere ontvanger. Zo kun je ook meteen luisteren naar nieuwe zenders die inmiddels aan het aanbod zijn toegevoegd. Krijg je helemaal geen zenderlijst binnen? Dan doe je er goed aan om je radio antenne eens goed te controleren.