Nederland.FM (opgericht in 2001) is de grootste en oudste online radio portal van Nederland. En met grootste wordt bedoeld dat de website de meeste bezoekers trekt voor een website met online radio zenders. Het portal heeft meerdere domeinnamen voor verschillende landen. Per land is het aantal radio stations wel beperkt tot ca. 58 zenders. Op de site zijn voornamelijk landelijke zenders te vinden, voor regionale zenders kan je op onze website terecht.
Als je per ongeluk de domeinnaam nederlandfm.nl intikt of in de zoekmachine zoekt naar nederland fm nl dan kom je ook op de juiste website terecht. Dat is niet het geval bij de .com variant. Het meest veilige is om de webite als favoriet op te nemen. Je kan ook de nederland fm app downloaden in de Goolge play store of de app store van Apple. Met de app ervaar je het fijnste luister gemak.
De app is in 2013 gelanceerd. Deze zorgde voor een exponentionele groei aan luisteraars. In 2014 zegt de oprichter Jim Souren het volgende: 'Niet ondanks, maar wellicht mede door de groei van muzieknetwerken als Spotify en Deezer is de radio nog nooit zo populair geweest. De Spotify-gebruiker is namelijk een muziekliefhebber die ook graag naar de radio l uistert. De groei in het aantal radioluisteraars is bij ons voornamelijk te danken aan de exponentiële stijging van app-luisteraars. Zij luisteren gemiddeld ook veel langer naar de radio. Door internetradio is ieder device met internet opeens een radiotoestel.'
Op woensdag 11 januari 2017 wint het radioportal een slepende rechtzaak van SENA (Stichting Exploitatie Naburige Rechten). Sena wil dat radio streaming sites muziekrechten betalen voor het embedden van radiozenders.
In 2012 bepaalde het Europese Hof van Justitie ook al dat er geen royalty's betaald hoeven te worden wanneer bij het linken en embedden van bepaalde inhoud geen sprake is van nieuwe openbaarmaking.
In 2015 volgde een oordeel in een andere rechtzaak: wanneer er geen sprake is van nieuw publiek, is geen sprake van nieuwe openbaarmaking. Het linken of embedden van een radiostream waar de radiozender zelf al royalty's voor betaalt wordt door het Europese Hof gezien als promotie, zolang er geen nieuw publiek mee wordt aangesproken. Sena startte een bodemprocedure om alsnog de royalties af te dwingen.
Op 11 januari 2017 oordeelde de rechter dat Nederland.FM geen nieuw publiek aanspreekt en dat daarvoor niet muziekrechten betaald moeten worden. De radiozenders achter de streams betalen de royalties van de muziek die wordt aangeboden.
De rechter wijst alle vorderingen van Sena af. Ook online radio embed de muziek van radiostreams en hoeft dan ook geen royalties meer af te dragen aans Sena dankzij deze uitspraak van de rechter.
Nederland.fm is sinds juli 2019 de luistercijfers gaan delen met de website Spreekbuis, hier wordt dagelijks een trendanalyse gepubliceerd. Alle stations die te beluisteren zijn op de portal zijn meegenomen in de data. Dit zijn enkel de cijfers van Nederland.FM en dit zegt weinig over het totale online luistergedrag van een specifieke radiozenders op de FM. Het is ook maar net hoe goed een zender op de website te vinden is in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google.
Op de laatste dag van het jaar 2019 wordt de grens van 600.000 luisteraars op een dag gebroken. Directeur Jim Souren: “Het is ongelooflijk dat wij met onze radioportal na 20 jaar nog steeds groeien. Het record van afgelopen maand december van in totaal 13.270.415 luistersessies geeft aan dat er nog zoveel naar live radio wordt geluisterd.”
In de december maand zijn het vooral de thema kerstzenders die veel worden beluisterd en de zenders die top x lijsten draaien. Radio 10 begon als eerste met de top 4000 voordat de beroemde top 2000 van radio 2 werd gestart. De groei die Radio 10 doormaakte was groot, maar het marktaandeel van de top 2000 van radio 2 bleef enorm groot. Met meer dan 13 miljoen luisteraars per maand is het de meest gebruikte radioportal van Nederland, dat zijn cijfers waar Online-Radio.nl bij lange na niet aankomt.
Radio.nl is overgenomen door Nederland FM. De nieuwssite wordt verplaatst naar radiowereld.nl en radio.nl wordt uitgebouwd tot een website waar een groot aanbod aan Nederlandse radio stations te beluisteren zal zijn.
Ook de domeinnaam onlineluisteren.nl is overgenomen door dit portal. De domeinnaam verwijst nu naar radionl. De domeinnaam was goed voor meer dan 300.000 bezoekers per maand. Over de overname prijs is niets bekend gemaakt.